8. A dokumentum finomítása

iDevice ikon 8.1. Bevezetés

Ebben az egységben olyan műveleteket fogunk megismerni, ami elengedhetetlen különösen akkor, ha hosszabb dokumentumot szerkesztünk. Ilyen művelet az oldalszámozás, élőfej-, élőláb használata, oldalbeállítás, helyesírás ellenőrzés.

Könyveknél figyelhetjük meg, hogy fejezetenként az oldal tetején megtalálhatjuk az adott téma címét. Az élőfejek és élőlábak olyan információkat tartalmaznak, melyeknek a szakasz minden oldalán meg kell jelenniük. Ilyen lehet például az oldalszám vagy a fejezet megnevezése.

A helyesírás ellenőrzésre kétféle lehetőségünk van a dokumentum írása során: közvetlenül gépelés közben, vagy a végén egyetlen ellenőrzéssel. A helyesírás-ellenőrzéshez először meg kell adni a dokumentumszöveg nyelvét.

A nyomtatás a dokumentumkészítés befejező művelete. A nyomtatást akkor célszerű végrehajtani, amikor már biztosak vagyunk abban, hogy a dokumentumunk eleget tesz a kívánalmainknak, hiszen ez az egyik legköltségesebb része a szövegszerkesztésnek. Ebben a fejezetben erről is bővebb ismeretet olvashatunk.