1.7. A nyomdabetűk rendszerezése

iDevice ikon

A mai értelemben vett nyomtatás találmánya Gutenberg nevéhez fűződik: 1454-ben kiadta a híres 42 soros Bibliát (minden hasábjában 42 sor található).

Betűkialakítás szempontjai

  • Olvashatóság
  • Tartalom és a forma összhangja (betű és illusztráció kapcsolata)
  • Sorritkítás módja és a nyomandó anyag (papír) minősége
  • Címbetű és szövegbetű kiválasztásának összhangja, a betűfokozat meghatározása

Rendszerezés szempontjai

  • a betűk megalkotásának kora
  • grafikus jellegzetességei
  • betűíró szerszám típusa és alkalmazása
  • alap- és összekötő vonalak közötti ellentét
  • betűtalpak és alakjuk
  • a betű alakjának, szélességének és magasságának aránya
  • a keresztező és befutó vonalak magassága és elhelyezkedése
  • vastag és vékony vonalvastagságok közti különbség és átmenet fokozatossága
  • szerifek (talpban vagy nélkül); a talp és talpcsatlakozás kiképzése

A nyomdabetűk tíz nagy csoportja

  • renaissance (velencei és francia) antikvák
  • barokk antikvák
  • klasszicista antikvák
  • betűtalpas lineáris antikvák
  • talp nélküli lineáris antikvák
  • egyéb antikvák
  • írott antikvák
  • dísz- és reklámbetűk
  • fraktúr típusok, gót
  • idegen betűtípusok (görög, cirill, héber, arab, egyéb idegen betűk)

Betűválasztás

Mivel a szöveg képe hat ránk, ezért a szöveg (szedés) fő szövegét alkotó kenyérszöveg betűjét határozzuk meg; ennek legfontosabb szempontja az olvashatóság legyen! Ez leginkább akkor teljesül, ha szemünk többnyire a sor felső vonalát követi, valahol a sor felső harmadában. Soha nem a betűtalpakon halad.

Az olvashatóság érdekében az alábbi „szabályok" betartása javasolt:

  • A kenyérszöveg méretét 10-12 pont közöttinek célszerű választani, természetesen nem megfeledkezve arról, kinek szánjuk a kiadványt.
  • A sortávolságot a betűméretnél minimum 1-2 ponttal nagyobb értékre kell állítani, mint a betűtípus paramétere.
  • A sorok hossza 40-80 karakter között legyen.
  • Az azonos stílusú bekezdéseknek mindig egyformának kell lenniük.
  • Mindenütt csak egy szóköz legyen, szóközzel ne tabuláljunk, ne igazítsunk.
  • Aláhúzást legfeljebb címben alkalmazzunk (ha nem vág át lelógó szárat), kenyérszövegben soha!
  • Kiemelésre dőlt, félkövér vagy kiskapitális betűket használjunk.
  • Több bekezdésnyi szöveget lehetőleg ne szedjünk csupa nagy, kurzív, félkövér betűvel.
  • Ha behúzzuk a bekezdés első sorát, a behúzás mértéke minimum 1 kvirt legyen, hosszabb soroknál több.
  • A fejezet első sorát tompán szedjük, hisz előtte úgyis ott a beütés. Kivéve, ha a címeket is behúzzuk. Ekkor a behúzás mértéke akkora legyen, mint a címnél.
  • A bekezdés kifutó sora legyen legalább olyan hosszú, vagy hosszabb, mint a következő bekezdés behúzása.
  • Az oldalon kialakuló „folyosókat" (csatornákat) - szóközök függőleges egybeesése - szüntessük meg.