5.2 Anyagok és specialitásaik

iDevice ikon

Optimális csomagolás:

  • az áru őrizze meg minőségét - védelem az áru, környezet és a fogyasztó számára
  • biztonságosan eljusson a fogyasztóhoz - logisztikai alkalmasság (szállíthatóság, raktározhatóság, adagolhatóság, értékesítési lehetőség, megsemmisítés, újrahasználhatóság);
  • információk, vásárlásra való ösztönzés - lényeges információkat hordozzon, márkák, védjegyek feltüntetése, termék számára megfelelő konstrukció;
  • vevőbarát jelleg - tiszta, higiénikus termék, praktikusság, széles választékból is könnyen kiemelhető;
  • gépesíthetőség - teljes disztribúciós folyamat automatizált, gépi adatfeldolgozás, vonalkódos értékesítési mód, kompatibilitás.

 

A csomagolóanyag, a csomagolási segédanyag és a csomagolóeszköz fogalma.

Természetes alapanyagú - papír, fém, üveg, fa és egyéb növények, textil.Műanyag - a legfontosabb mesterséges műanyagok a csomagolóanyag-gyártásban: polietilén, polivinil-klorid, polipropilén, polisztirol, ko-polimerek vagy a természetes műanyag: pl. a celofán.

A grafikust érintő speciális feladat csomagolóanyagok tervezésénél: általában térbeli problémát kell megoldani, hiszen az áruk többnyire kiterjedéssel rendelkező tárgyak. A nyomandó felület ennek ellenére többnyire sík. Egyszerűbb esetben a végtermék egy címke, amit felragasztanak egy síkfelületre, bonyolultabb, mikor ez a címke körbefut a terméken, vagy egy dobozt kell megterveznünk speciális hajtással és ragasztással, vagy olyan tasakot, fóliát, ahol a burkolóanyag teljesen bevonja az árut.

 

84. ábra

A Womersley almaszósz itt látható csomagolásán a már említett prégelést is felfedezhetjük, ezért csillog fémes aranyfénnyel a címke kerete.De ahhoz, hogy a címkék ilyen különleges formára vágott alakban jelenhessenek meg, szükséges a nyomás utáni utómunka, ezt ismertetjük a következő oldalon.