6. A táplálkozás

iDevice ikon

Az egészséges táplálkozás mennyiségi és minőségi szempontból is fedezi a szervezet energia- és tápanyagigényét. A helyes táplálkozást egyértelműen jelzi, hogy a testsúly megfelelő.

Fontos ismerni az optimális testsúlyt, és az egészséges táplálkozás szabályait.

Tápanyagnak nevezzük a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat, az ásványi sókat és vitaminokat, a vizet, ezek adják a tápértéket.

A táplálék biológiai értékét a benne található tápanyagok valóban hasznosuló hányada jelenti. Élvezeti értéken az élelmiszerek érzékszervekkel megállapítható tulajdonságainak összességét értjük.

A gyermeknevelés fontos része a helyes étkezési szokások kialakítása, hiszen azok egész további életére és egészségére meghatározó jelentőségűek. Legfontosabb talán a gyerekek ízlésének helyes irányba terelése. Azokat az ételeket, amelyeket gyermekkorunkban, iskolás korunkban megszerettünk és megszoktunk, később is örömmel fogjuk fogyasztani.