V. Termelési terv
A termelés során a vállalkozás a rendelkezésére álló termelési feltételeket különböző kombinációban felhasználja új javak vagy szolgáltatások létrehozása érdekében. Az üzleti terv jelen fejezetében be kell mutatni a vállalkozás által termelt terméket a következő szempontok alapján:
A gyártmány jellege szerint lehet:
- szabványos tömegtermék (pl. kenyér),
- összetett gyártmány (pl. gépkocsi).
A gyártási rendszer jellege szerint lehet a termék:
- folyamat rendszerű (a termék a termelési fázisoknak megfelelően egymásután elrendezett specializált gépsoron halad át),
- műhely rendszerű (egy műhelyben csak egy munkafázisra alkalmas gépek találhatóak, a termék a műhelyek között halad),
- projekt rendszerű (egyedi gyártású termékek esetén jellemző, az eszközöket viszik a termelés helyszínére pl. építkezés).
- A gyártás tömegszerűsége alapján megkülönböztetünk:
- tömegterméket (az egyszerűbb termékek pl. szög),
- sorozat terméket (a termelendő mennyiség kisebb, mint a tömegterméknél, de a választék nagyobb pl. ruházati termékek),
- egyedi gyártás (különböző termékekből csak egy vagy néhány darabot termelnek).
Termelőtevékenység esetén célszerű folyamatábrát készíteni az egyes munkafázisokról, röviden és érthetően írjuk le a gyártási folyamatot, a termékek műszaki paramétereit, végezzünk költségelemzést.
Itt kell bemutatni az alkalmazott gépek és berendezések műszaki jellemzőit, kapacitás kihasználási számításokat kell végezni. Meg kell nevezni a beszállítókat, beszerzési költségelemzést célszerű végezni, ugyanis ezekkel a számításokkal is hozzájárulhatunk a tisztánlátáshoz, döntéseket alapozunk meg, melyek befolyásolják a vállalkozás versenyképességét.