V. Termelési terv

 

A termelés során a vállalkozás a rendelkezésére álló termelési feltételeket különböző kombinációban felhasználja új javak vagy szolgáltatások létrehozása érdekében. Az üzleti terv jelen fejezetében be kell mutatni a vállalkozás által termelt terméket a következő szempontok alapján:

 

A gyártmány jellege szerint lehet:

  • szabványos tömegtermék (pl. kenyér),
  • összetett gyártmány (pl. gépkocsi).

A gyártási rendszer jellege szerint lehet a termék:

  • folyamat rendszerű (a termék a termelési fázisoknak megfelelően egymásután elrendezett specializált gépsoron halad át),
  • műhely rendszerű (egy műhelyben csak egy munkafázisra alkalmas gépek találhatóak, a termék a műhelyek között halad),
  • projekt rendszerű (egyedi gyártású termékek esetén jellemző, az eszközöket viszik a termelés helyszínére pl. építkezés).
  • A gyártás tömegszerűsége alapján megkülönböztetünk:
  • tömegterméket (az egyszerűbb termékek pl. szög),
  • sorozat terméket (a termelendő mennyiség kisebb, mint a tömegterméknél, de a választék nagyobb pl. ruházati termékek),
  • egyedi gyártás (különböző termékekből csak egy vagy néhány darabot termelnek).

Termelőtevékenység esetén célszerű folyamatábrát készíteni az egyes munkafázisokról, röviden és érthetően írjuk le a gyártási folyamatot, a termékek műszaki paramétereit, végezzünk költségelemzést.

Itt kell bemutatni az alkalmazott gépek és berendezések műszaki jellemzőit, kapacitás kihasználási számításokat kell végezni. Meg kell nevezni a beszállítókat, beszerzési költségelemzést célszerű végezni, ugyanis ezekkel a számításokkal is hozzájárulhatunk a tisztánlátáshoz, döntéseket alapozunk meg, melyek befolyásolják a vállalkozás versenyképességét.